THE WAREHOUSE AND THE FLOWER

The way we work today is building a solid demand for new kinds of office space, we believe there is a need for a thorough update of contemporary paradigms which stems from the necessity for mobility, fluidity, interconnectivity and sustainability. These requirements, in both the physical and the digital world, are becoming more and more difficult to accommodate in those traditional building types, which are irrevocably turning obsolete.

The Warehouse and the Flower are innovative office buildings designed to accommodate up to 2800 workers. The Warehouse, with its industrial approach, draws from efficiency and flexibility, where the building section delivers a two-fold condition: compactness within its urban environment and maximum spaciousness in the interior. The "flower", on the other hand, is an open-to-sky-atrium building designed as a free-standing structure without backsides. Its architecture, form and location underscore its performance as typological counterpoint to the WH.

Status:

2019 - Ongoing

Client:

Paradis Stasjon Utvikling AS

Project group:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter, EM2N Architekten, Dipl.-Ing. Florian Kosche

Location: 

Paradis, Stavanger, Norway

Plan/size:

50.000 m2

Typology:

Corporate space, Master planning, Landscape

Illustrations:

Ghilardi+Hellsten, EM2N, Piks

- THE WAREHOUSE -
 

The "warehouse" facilitates an open, flexible and interaction-based work environment.

 

 All floor plans are longitudinally divided into half-planes to allow for double-height working zones with good daylight as well as area for support functions in the single-height area at the middle, where natural light is less critical. 

This spatial organization encourage for visual contact between the different spaces over several levels, creating an inclusive architecture that will generate interaction between people and departments.

 

Thes double-height naves can also be densified with permanent or temporary mezzanines, if required.

Construction principles are based on a light and repetitive system that maximizes visual and physical contact between the different spaces in the projects (single high floors and double high wings).

The construction consists of a primary steel frame (beams and columns) and long-span prefabricated concrete elements for floor slabs (hollow-core slab) Some exceptional moments of the project are thought to be constructed in massive wood, for example public areas in the first and top floor or main vertical circulation / staircases.

The façade combines single and double façade solutions to achieve a right balance between environmental requirements (daylight/energy consumption) and construction costs. Generous glazing combined with double-height spaces will substantially reduce the need for artificial lighting along the façade, where main working areas are located.

The building can also be reconfigured for several tenants (up to 18) using the gallery at ground level as a common lobby.

The roof terrace towards the waterfront will be accessible to the building tenants and to the public, alternatively or simultaneously.

Typical office floor - Plan 05

Roof terrasse and office spaces - Plan 07

Public functions such as conference center, restaurants, shops, wellness and fitness center are located on ground level. This whole floor is thought as privately own public space, with multiple entrances and long operating hours. the first floor of the Warehouse can be used and visited by all throughout the day, through its active façade and large outdoor veranda, the hall also offers an exceptional connection with the waterfront and its promenade. It is the main anchor within the “urban floor” concept for public functions and recreational areas in Paradis.

The volume assembly steps down towards the waterfront, the shifts in plan give room to the main entrances on levels +12,15 and + 3,00.

The rooftop of the east nave is thought as a large public terrace where half of the area will be a planted with middle size vegetation. On the west side, shallow gable roofs will integrate solar panels and skylights. The middle nave of the building is split in 3 pavilion-like penthouses with two additional roof terraces.

- THE FLOWER -
 

The "flower" as a freestanding building, can also accommodate hotel functions. As office space, the building has a capacity up to 750 employees.

 

The Flower acts as a shield for the outdoor area in front of the Warehouse protecting it from the traffic noise coming from the Strømsbrua bridge. The volume of the building, lower than the warehouse roof terrace, helps softening and reducing the built skyline towards the waterfront.

Above the ground floor, the façade of the Flower is a homogeneous, softly curved glass pattern that wraps around the volume, emphasizing its organic form and blending any potential sense of back or front of the building.

The Flower is designed with a central outdoor atrium, this vertical garden will be activated by outdoor-indoor ramps, linking all floors to the roof terrace.

On the ground level, the atrium becomes an outdoor lounge for a series of independent spaces dedicated to public functions: café, retail, co-working and main entrance lobby, providing active facades along the waterfront park, and main pedestrian paths. the “spiral garden” at the atrium integrates rainwater management from the green roof to the ground.

The structure of the Flower consists of steel columns and biaxial hollow decks spanning in two directions (Bubble-deck or Cobiax).

The porosity of the building on the ground floor and its long spans on the upper level are guaranteed by effective structural measures (post-tensioning) against deflection of the slabs. The use of massive wood for main columns and cores may also be considered.

 

The façade of the Flower results on a double façade (either ventilated of CCF) made of prefabricated modules. A double façade system also allows for dense, tight solid elements (climate wall) and solar shading integrated behind the glass which makes the façade looks light and reflective even when the sun shadings are down. 

Related Projects

 

GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER
Adresse: Møllergata 12 , 2nd floor, 0179 OSLO Tlf: + 47 22 33 99 10 Epost: info@ghilardihellsten.com

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

follow: