VERKET MOSS

Status:

Parallel comission May 2017

 Client:

Höegh Eiendom

Project group:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter

Former industrial areas and infrastructure sites are being transformed into dense and sustainable cities throughout the Norwegian coastline. The result of such transformation is often a frontline towards the fjord, and a less successful backside towards the city. Our project in Verket, Moss, aims to use variation in typologies, building heights and public space to connect the frontline with the city behind, to avoid a “front” and “back” in the city.  All sites rests on the same public floor that connects people, meeting places and functions, creating a neighborhood.

Details

 

Location: 

Moss, Norway

Plan/size:

76.380 m2

Typology:

Masterplan, Public space, 

Residential, Landscape, 

Corporate space

The main strategy of the masterplan is to create a pedestrian loop that connects public spaces and strategically located destinations in the area with the seafront. A planned continuity between spaces and destinations will allow for uninterrupted flow without dead ends. 

 

Masterplan

The competition area consists of two sites, BK_1A and BK_2A. Programmatically residential areas are located to the north, while hotel and mixed use buildings in the south, closer to industry and the city center. Approaching the area from the city, the hotel will mark the entry to Verket, and at the same time shield the housing behind from noise pollution from the neighboring industry. The public spaces are designed to create desirable microclimates, and are linked by strategic placement of functions such as playgrounds and parks.

 

Verksplassen

 

Sub area 1

 

Verksplassen is designed as a “split plaza”, a flat level in relation to the street, and a sloping part taking visitors down to the waterfront/park. The Tower-building on the plaza will mark the historical axis, “Konvensjonsaksen”, and will be an important building in Verket. It has a flexible and robust footprint that allows for bothoffice space, commercial space, housing and even hotel rooms

Hotel 1A

 

Sub area 2

 

The hotel will contain 200 rooms and a conference center of approx. 2.800m2. The conference center is a sunken double height space, with abundant connection to the lobby and an entrance from the park. The building is planned with a 20-meter offset from the railroad that allows for construction before the railroad is relocated. After relocation of the railroad the setback will blend in with a larger public space to the east and create a new “hotel plaza”. The hotel provides a satellite spa department on the marina, and has a sky-bar with 360-view of the city. The rough materials and reuse of existing brick from the area will distinguish the hotel from others in the region. The flexible module-system of 14,4m allows for different uses and program within the same structure.  

Housing area 1A

 

Sub area 3

The residential building 1A is planned as a perimeter block, with outdoor facilities on a large terraced roof. Nine roof gardens of 200m2 and two common indoor spaces form a continuous “garden-ring” with perfect views and sun conditions. All apartments have a 2.5m wide balcony, supported by a concrete framework that gives the building a comprehensive, yet varied facade. Balconies are divided with the use of double story spaces, greenery, railings, etc  - all integrated in the concrete framework.

The building is lowered to the south and west to optimize sun-conditions in the  courtyard and the neighboring streets and buildings.

Housing area 2A, Railroad park

 

Sub area 4

 

The residential area 2A is defined by the waterfront on one hand, and the railroad park on the other. The railroad park is a large shared public space, including a new bicycle lane on the old rail tracks, outdoor areas for the residents and grand historic building transformed into a co-working space. The area is shielded from weather, and has the potential of becoming a green oasis with a unique identity.

The residential module is organized around a central core, to maximize façade area for the apartments. This is emphasized by a continuous band of balconies around the building. With this strategy “a front and a back” of the building is avoided, and all apartments will have some façade towards the south, and/or the west.

Vis mer

GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER
Adresse: Møllergata 12 , 2nd floor, 0179 OSLO Tlf: + 47 22 33 99 10 Epost: info@ghilardihellsten.com

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

follow:

Phasing