ST. HANSHAUGEN

Forslag til oppgradering av park og helårs serveringstilbud på St. Hanshaugen.

Tidligere i år ble det gamle serveringsbygget på St. Hanshaugen revet og da blir spørsmålet: hva det skal erstattes med? Klarer man å gjenskape den gode, avslappede og inkluderende stemningen som dette stedet en gang hadde og samtidig etablere et fullverdig tilbud sommer som vinter?

Ghilardi+Hellsten Arkitekter foreslår, på eget initiativ, at tiden er inne for å diskutere et permanent tiltak i parken. Vi mener at beboerne på St. Hanshaugen og besøkende til parken fortjener et møtested som kan tilby servering uavhengig av værforhold og sesong.

Status:

2021

Client:

Self-initiated

Project group:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter

Location: 

Oslo, Norway

Plan/size:

700 m²

Typology:

Public space

Illustrations:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter

På øvre nivå er tanken å oppgradere det tidligere arealet for uteservering med stor andel grønt i tillegg til en ny paviljong med bar og bestillingsdisk. På det nedre nivået er det tenkt en innendørs nabolagsrestaurant med uteservering langs fasaden mot lekeplassen.
Logikken er at disse funksjonene komplementerer hverandre avhengig av værforhold og sesong. Begge nivåer kan operere inne og ute på fine sommerdager eller kvelder. På vinteren eller regnfulle dager kan man benytte innendørsserveringen i restauranten eller i paviljongen på øvre nivå.  
En del av landskapet
Vi forslår et prosjekt som er godt tilpasset til stedets topografi ved å utnytte områdets høydeforskjeller. Prosjektet har et lavt horisontalt uttrykk som innlemmer bygningen i St. Hanshaugens eksisterende landskap. På denne måten blir området en naturlig del av de eksisterende landskapsterrassene som starter med bassenget og utsiktsplassen på toppen av parken og avsluttes med dammen ved Knud Knudsens plass. Den overordnede ambisjonen er å skape en solrik grønn destinasjon, strategisk plassert, uten at bygningene blir dominerende eller privatiserer parkens flotte arealer. 
Ghilardi+Hellsten Arkitekter har luftet sin ide for noen av bydelens politikere for å starte en offentlig dialog rundt bevertningsstedets fremtid. Vi håper våre innspill kan være til inspirasjon for en åpen og inkluderende prosess med nabolaget.

SOMMER OG VINTER
HISTORIE

Forslagets ambisjon er å skape et moderne, funksjonelt og fremtidsrettet byggetiltak som er forankret i St. Hanshaugens rike historie. Prosjektet er rett og slett en nytolking av serveringsbygget som fram til 1936 sto på samme sted, med serveringsmuligheter både inne og ute i to forskjellige etasjer, mot nord på øvre nivå og mot sør på det nedre nivået.

Related Projects