PARADIS SØR - MASTERPLAN

The Paradis South site has a unique location along the fjord just one kilometer south of Stavanger city center. The site is approx. 76.000m2 and has a train station with high frequent public transport services and is therefore well suited for urban transformation. The task was to develop a masterplan for the whole area with focus on accessibility and green public spaces and at the same time accommodate for as much as 3.000 workplaces and 450 housing units.

Status:

2012 - ongoing

Client:

ROM Eindom AS, K2 Stavanger

Project group:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter AS

Location: 

Stavanger, Norway

Plan/size:

87.000 m²

Phases:

Invited competition (1st prize),

Sketch proposal, Zoning plan 

approved 2016

Consultants:

HP Studio AS, Brekke&Strand,

NORSAM AS

Typology:

Masterplan, Mixed-use

Illustrations: 

Tegmark, Ghilardi+Hellsten

The site has several challenges related to: infrastructural barriers, sound pollution, topography, access, sun conditions etc. To transform the identity of this former rail yard into a distinctive and lively area for housing and offices is consolidated in three main strategies that relate to the challenges at hand, but also make use of the spatial potential from each particular case:

-An infrastructural green hill (k+3.0) that buffers the noise and vibration from a new street layout and the railroad and simultaneously performs as a ramp for soft mobility connecting to the station and the main bridge (k+14.00).

-The seafront is lengthened and articulated to grant more contact with the fjord and

emphasize a new attractive waterfront identity. The water also invigorates and secures new public spaces and defines three particular sites of development.

-Main programs are located intelligently so that workspaces are strategically close to public transportation, large office buildings functions as noise buffers along the highway bridge, and that the sunny southern part is dedicated to housing.

 

The plan contains four main development areas, K1 & K2 for office and B1 and B2 for housing, but also many public spaces such as the 18,0m wide park promenade along the fjord with several places for swimming, boating, fishing and so on. A large amount of planning was also needed to develop a whole new main road infrastructure for the site including an access point under the rail road designed as a spiral.

Vis mer

The two housing areas have a distinct different character. B2 provides for an open conglomeration of buildings (4-6 stories) inspired by the local wood architecture, while B1 is a closed courtyard brick building raised towards the fjord to maximize views, while reduced in heights towards the south-west to allow for optimal sun conditions. The differentiation between the two areas is essential for securing variety in the housing market, but more importantly allowing for different typologies and densities -avoiding a monotonous uniform structure along the large property.

The two office sites are conceptually designed as one composition of six office volumes differentiated in heights (5-16 stories) and footprints. Tall buildings have smaller footprints and are located outside important city view lines, while lower buildings have larger floorplates allowing for views and large terraces and green roofs. Internally in the K1 and K2 sites the volumes are assembled on the lower levels creating large office lobbies mixed with shopping and services for the whole area.

Competition design 
 
Duration:
2012
 

Related Projects

 

GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER
Adresse: Møllergata 12 , 2nd floor, 0179 OSLO Tlf: + 47 22 33 99 10 Epost: info@ghilardihellsten.com

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

follow: