ØKERN CENTRE

The centre of Økern has been changing due to heavy state infrastructural investments and a political intention to transform the site from being a traffic machine to become a local community center. Simultaneously the landowner wants to develop a large regional shopping mall on site.

Status:

Sketch project + zoning plan approved 2013

Client:

Steen & Strøm, Storebrand 

Project group:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter, Spacegroup Arkitekter

Location: 

Oslo, Norway

Plan/size:

160.000 m²

Consultants:

Arup, Arquitectura Agronomia

Typology:

Masterplan, Mixed-use

Illustrations:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter, Spacegroup, MIR

The area around Økern has been pointed out as the next large development area in the Oslo region with 50 000 people expected to live within a radius of 2 km. In the middle of this area lies ”Økern Centre” as a node in this new development.

The competition proposal, ”Streetwise Økern”, explored the possibilities of combining the landowner’s ambitions with an urban development by developing a collection of open public streets (courts, boulevards, alleys, passages, arcades, bridges etc) that connects all program and adjacent neighborhoods into a tissue of places that are optimal for both shopping and other urban experiences. The project connects to the surrounding pedestrian systems and greenery, filling in the gap between the housing areas in the north and the leisure in the south.

 

The ambitions for the project are multi faceted, combining state of the art shopping logistics with strong east-west public porosity, creating street oriented shops along the main street Ulvenveien and incorporating cultural programs like a library and a planetarium, within the core of the commercial system.

Transforming from a traffic node to a local commercial development. The new building mass of the shopping is split at ground level by an outdoor half-covered pedestrian street and an open circular plaza, facilitating and intensifying the already existing public flow across the site.

 

This open street links the proposed pedestrian bridge over ring 3 with the main street, completing the east west public axis across the entire development towards the Millennium Park and residential areas beyond.

Programmatic mix

By taking advantage of the liberties of the site, and exploiting the local qualities, existing context and culture, we wanted to create a unique arrangement within culture, public services, shopping and experiences. An urban diversity in its own characteristic way. 

 

The programs were extended to include housing, offices, cinema, planetarium, children’s museum, library, water world, hotel and a renovation of the existing subway station. All programs with its own rhythm, making the new Økern center a place you can stay all day long.

This mix creates an urban intensity allowing users to move freely from inside to outside, with varying degrees of public definition, creating relationships, flows and frictions while fully connecting to the fragmented existing context.

 

The goal was for the different programs to take advantage of the differences in needs, opening for new collaborations, strategic locations and creating possibilities for synergies. 

 

Plot A

Dictated by retail programmatic requirements, this site holds the largest single building at Økern Centre. This mixed use proposal transforms the main constraint into a design opportunity by consolidating interior commercial flow and public city streets into one system; dissolving therefore the closed box typology, so typical in conventional retail architecture.

The structure consists of a non-directional geometry based on a repetitive circular pattern that creates a free organizational system.  

Vis mer

Plan drawings showing the project’s vertical complexity, from parking and delivery under ground, through commercial areas on ground and one floor up, ending in office spaces on the upper floors.  

 

Plot B
The site is structured round a number of programmatic entities, inhabiting the plot based on individual needs such as attraction to certain site specifities and relationship to other programmes. 

The site takes Nolli’s plan of public spaces to its full, opening up for controlled and uncontrolled programmatic synergies. The unique architecture is based on the relation between public space and programmes, creating a layered intensity and thereby urban dynamics.
 

Vis mer

Plan drawings showing the project’s vertical complexity, from parking, delivery and some public programmes under ground, through commercial, hotel and culture on ground and one floor up, ending in housing and hotel on the upper floors.  

The waterworld with large pool areas and one indoor open space. The building volume works as a noise barrier towards the housing and the exterior wall towards the south is built up by solar panels for heating the water. 

The waterworld with large pool areas and one indoor open space. The building volume works as a noise barrier towards the housing and the exterior wall towards the south is built up by solar panels for heating the water. 

Related Projects

 

GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER
Adresse: Møllergata 12 , 2nd floor, 0179 OSLO Tlf: + 47 22 33 99 10 Epost: info@ghilardihellsten.com

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

follow: