NYTORGET

The project called ‘Three Houses and a Long Table’, will transform and combine a youth cultural center, offices, shops and an art gallery around a multi-functional green space. The proposal aims to build upon existing qualities with a design that’s anchored in the city fabric around the public space. The proposal establishes clear spatial concept to develop a lively urban space with distinct and playful character. The main intervention will create new connections to the city and connect Nytorget with the old city center. The three houses and a long table concept was made to facilitate urban life around the square.

Status:

2018 - Ongoing

Client:

Entra Eindom, Stavanger Municipality

Project group:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter, Karres+Brands, Dipl.-Ing. Florian Kosche

Location: 

Stavanger, Norway

Plan/size:

20.000 m2

Typology:

Public space, Corporate space, Youth center, Master planning

Illustrations:

Ghilardi+Hellsten, EM2N, Piks, Karres+Brands

 

Situationplan

The building is conceived as a mixed-use development that combines flexible space for various tenants (office, hotel, culture) interconnected by a multi-functional base that houses the local Youth Culture House (Metropolis). Each of the three buildings respond to their context and articulate the streetscape on all sides while still facilitating pedestrian connectivity trough an intimate inner space with characteristic narrow passages. The first two floors are designed for programmatic mix, with public ground floors facilitating space for cafés, restaurants, gyms and shops. The office buildings were purposefully conceived to be varied and house diverse businesses. Common to all three buildings is their construction; built in massive wood with unique floor plans and open city views

Urban diagrams

Vis mer

Model photos 

Plaza and building

The ‘Long table’ is designed to highlight activity on the square. Inspired by the community ritual revolving around the Longtable, the proposal puts forth a metaphorical stage for community life. The Longtable is a hackable piece of urban infrastructure articulated by a set of edges and satellites that organize and activate the space strategically, while leaving room for informality and spontaneity in between. It was made as a park in the square. This new space becomes the most important organizing element of the square, concentrating activity and providing a unique space that changes throughout the day and from season to season.

Floor plans

Long section

Cross section

The Underground

Office interior

Entrance to courtyard

Office interior

Plaza view

Related Projects

 

GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER
Adresse: Møllergata 12 , 2nd floor, 0179 OSLO Tlf: + 47 22 33 99 10 Epost: info@ghilardihellsten.com

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

follow:

Contextual volumetric concept