NTNU Campus

 

Status:

Open competition, 2016

 Client:

NTNU, Trondheim municipality

Project group:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter, LCLA, Knut Erik Dahl

The university of Trondheim, NTNU is relocating its external campus Dragvoll from its current peripheral and disconnected location to Elgeseter – a site next to the original location of the campus, Gløshaugen. While the campus at Dragvoll was conceived as a singular megastructure, this shift offers an opportunity to reconsider how the university is organised and propose a model for development that not only relocates but also regenerates the decaying city fabric into a vibrant laboratory of ideas for the wider emerging network of the university.

Details

 

Location: 

Trondheim, Norway

Plan/size:

120.000 m2

Typology:

Masterplan, Public space,

Public building, Landscpe

 

GEOGRAPHY VS MEGASTRUCTURE

The river, the plain and the hill comprise the geographic condition for the future university. Rather than proposing a university consisting solely of buildings/megastructures – we propose to consider the geography as a point of departure. Along with its built mass and infrastructure it enables us to charge an emerging metabolism with knowledge and experiments. 

DISPERSED VS COMPACT

A dispersed strategy for development introduces a condition where the university gains control and maintains the network of knowledge that grows through the emerging fabric. This enables more dynamic relationships within the university but also to external research facilities and the private sector.

 

THE FUTURE OF LEARNING IS THE FUTURE OF THE CITY

Our design for the future campus of NTNU in Trondheim proposes to relocate the disconnected campus area at Dragvoll as an dispersed regeneration project in Elgeseter. As a retrofitting strategy, the new campus will break down the barrier between city and university, public and private, learning and doing. 

A NETWORK OF PARKS

The new campus is structured through a network of parks that emphasize on pedestrian and soft mobility networks. This network comprises two larger motifs. A public ring embraces the entire campus and introduces public destinations in important crossing points. This distinguishes the campus as an amenity in the city and further develops on merging the university to the city.

MOBILITY

By retrofitting the existing urban tissue with university related programs in both existing and new buildings a new urban condition emerges. A more layered, complex and dynamic university that reflects synergies, hybrids and principles of sharing becomes apparent. We wish to eradicate the logic of division, or exclusion and rather encourage an environment where people and disciplines collide.

"THE BRINK"

NOEGOTIATIONS WITH THE WEST SLOPE

NEW URBAN ELEMENTS

By retrofitting the existing urban tissue with university related programs in both existing and new buildings a new urban condition emerges. A more layered, complex and dynamic university that reflects synergies, hybrids and principles of sharing becomes apparent. We wish to eradicate the logic of division, or exclusion and rather encourage an environment where people and disciplines collide.

REARRANGEMENT

A network based model for program distribution will ultimately produce a much more flexible framework for learning. As technologies increasingly support sharing concepts it challenges the static arrangement of the existing campus which is divided in departments and buildings. We propose a rearrangement of programs where new kinds of spaces are added to the university. By utilizing and re-programing existing buildings, university spaces will feature spaces ranging from halls, cafes, workshops, retrofitted parking garages to public plazas. This rearrangement is also instrumental in the transformation scheme which will take course over several years.

 

Related Projects

GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER
Adresse: Møllergata 12 , 2nd floor, 0179 OSLO Tlf: + 47 22 33 99 10 Epost: info@ghilardihellsten.com

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

follow: