ELDHUSØYA

 

Status:

Completed 2014

 Client:

National Tourist Routes, Norwegian Public Roads Administration

 Architect:

Ghilardi+Hellsten Arkitekter AS

This project is designed and engineered to protect the natural environment while providing unlimited pedestrian access to all kinds of visitors, regardless age or physical condition. Together with the iconic Storseisundet Bridge, our intervention attempts to underscore the relationship between the natural and the manmade, contributing to a larger effort of re-branding the Norwegian landscape and its development towards more sustainable “high capacity” tourist infrastructures.

Details

 

Location: 

Averøy, Norway

Plan/size:

200 m2

Consultants:

Apeland, UnionConsult,

Norconsult, Asplan Viak

Typology:

Tourism, Public space, Landscape

In its conception and engineering, Eldhusøya draws entirely from transport infrastructure and how its curving geometries adapt to the natural landscape, borrowing materials and prefabrication techniques from maritime and offshore manufacturing. The geometry of the path reacts to the possibilities and limitations of the terrain through a complex variation of tridimensional radial curves tightly tailored to the topography.

Vis mer

Tourist services are embedded under the pedestrian infrastructure providing a weather refuge with café, information-point and restrooms, which are also open off-season. The 150m long facade performs as retaining wall in order to liberate flat ground for vehicular parking and maneuverings, and the wall fenestration and décor is inspired by Averøy’s fishing tradition featuring an abstract shoal of herring.

All the structural elements of the viewing platform are prefabricated in stainless steel as an adjustable kit-of-parts; a system of telescopic members, which are assembled and fixed together in place by means of adjustable bolts. This technique allows constructing perfect faceted curves with millimetric precision over the always variating landscape, avoiding on-site welding and its subsequent risk for corrosion.

 

Construction 

 

Duration:

2014-2016

The platform deck is made of prefabricated fiber composite crates commonly used in oilrigs, it is a modular system that matches the structure below with all its transversal joints “cut to fit” on site. The façade cladding is also made of lightweight composite elements that were CNC milled to produce precise eye-window holes and the fish pattern décor. The continuous railing, also made of stainless steel.

All materials and technical solutions which are exposed to the elements are maintenance-free.

Vis mer

Concept design 

 

Duration:

2007-2014

 

Conseptual illustrations from the competition in 2007.

Model photo from sketch project in 2008.

 

Related Projects

GHILARDI + HELLSTEN ARKITEKTER
Adresse: Møllergata 12 , 2nd floor, 0179 OSLO Tlf: + 47 22 33 99 10 Epost: info@ghilardihellsten.com

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

follow: